Reiki Jivana

Zuidveen

Reiki

De oorsprong van Reiki

Reiki behoort tot de oudste geneeswijzen die de mensheid kent. Reiki kwam oorspronkelijk tot ontwikkeling in Tibet maar werd in de 19e eeuw herontdekt Dr. Mikao Usui. Mikao Usui werd op 15 augustus 1865 geboren. Hij studeerde in zijn jonge jaren in de boeddhistische Tendai-tempel op de heilige berg Kurama. Toen hij jong was studeerde hij Kiko, de Japanse versie van Qigong. Dit is een gezondheidsdiscipline alsmede een genezende discipline gebaseerd op de ontwikkeling en het gebruik van levensenergie.

Dr. Usui heeft veel gereisd. Hij had grote interesse in de vakken medicijnen, psychologie, religie en spirituele ontwikkeling. Ook bestudeerde hij de oude taal van India, het Sanskriet en bestudeerde oude boeddhistische geschriften. Daar vond hij oude symbolen en mantra’s die de sleutel waren voor de Reiki geneeswijze. Hij besloot om 21 dagen lang te vasten, te bidden en te mediteren op de heilige berg Kuruma.  Op de laatste dag beleefde hij een “verlichte ervaring”  Dit  was de Reiki energie die in de vorm van een inwijding tot hem kwam. Vanaf toen wist hij hoe hij Reiki moest gebruiken. Dr. Usui opende kort daarna zijn eerste kliniek en later ook een studiecentrum.

In 1923 verwoestte een grote aardbeving Tokio. Hierbij overleden 140.000 mensen en meer dan de helft van de huizen en gebouwen stortte in of verbrandde. Vele mensen werden dakloos, ziek, gewond en hadden verdriet. Door de grote behoefte aan Reiki opende hij meerdere en grotere klinieken en reisde heel Japan rond om over Reiki te vertellen en mensen in te wijden. Tijdens zijn reizen door Japan gaf hij les aan meer dan 2000 leerlingen en wijdde hij 16 leraren in. Ook  leidde hij een aantal boeddhisten op tot het Shinpiden niveau, oftewel het master (leraar) niveau. Deze Reiki masters waren daardoor in staat om de kennis en de betreffende inwijdingen door te geven.

In 1926 overleed Dr. Usui aan een beroerte in Fukuyama in Hiroshima. Het huidige Reiki systeem  wordt ook wel het Usui systeem van natuurlijke heling genoemd.

Reiki werd daarna stukje bij beetje over de wereld verspreid. Ook is de Reiki “verwesterd” waardoor er verschillende Reiki technieken zijn ontstaan, nieuwe symbolen en varianten op het initiatieproces. Toch is dat allemaal Reiki. In het boek “Het Reiki compendium” van W. Lubeck, F.A. Petter en W.L. Rand staat beschreven dat de Reiki die dr. Usui mocht ontvangen bestond uit 4 unieke eigenschappen:  • Het vermogen om Reiki te geven, krijg je door middel van een initiatie, je kunt dit niet in de loop der tijd met behulp van meditatie of andere oefeningen ontwikkelen.  • Alle Reiki-technieken horen tot een bepaalde lijn. Dat wil zeggen, dat de methode van leraar op leerling wordt overgedragen door middel van een initiatie, te beginnen bij diegene die de techniek als eerste heeft doorgekregen.  • Bij Reiki is het niet nodig de energie met het verstand te sturen omdat ze door een hogere macht wordt geleid en haar weg en werking zelf kent.  • Reiki kan geen schade toebrengen.Als een healingtechniek aan deze voorwaarden voldoet dan kan men deze beschouwen als “Reiki techniek”.
Printer Friendly Page
Send this Story to a Friend